Scheiding van goederen - Echtscheiding Advocaten Wijzer
 
Echtscheiding Adviesbalie
03 808 3718
Echscheiding advocaat

Scheiding van goederen



00_Het_huwelijk

Heeft u bij uw huwelijk expliciet gekozen voor een scheiding van goederen? Heeft u ondertussen samen goederen gekocht die niet op naam van één der partners staan?

Dit stelsel verdeelt het vermogen in twee delen. Elke partner heeft zijn of haar eigen vermogen en is zodoende financieel niet afhankelijk van de andere partner. De goederen die gezamenlijk zijn gekocht vormen geen gemeenschappelijk vermogen, maar blijven onverdeeld.

Als er voor deze vorm wordt gekozen, dan wordt dit vastgelegd in een huwelijkscontract. Dit stelsel is een basisvorm die geheel naar eigen wens verder kan worden aangepast en uitgebreid. Tevens is het mogelijk om het huwelijkscontract gedurende het huwelijk aan te passen aan gewijzigde omstandigheden of inzichten.

Wat gebeurt er met de woning na echtscheiding?

Wat er met het huis gebeurt, is ervan afhankelijk wie de eigenaar is van de woning. Deze eigenaar kan zelf beslissen wat er met de woning gebeurt. Vaak wordt er wel een clausule opgenomen in het contract dat het huis in onverdeeldheid blijft, dus dat beide partners eigenaar zijn. Wat er bij echtscheiding gebeurt met de woning, is afhankelijk van wat er onderling is afgesproken en vastgelegd in het huwelijkscontract. Uw echtscheidingsadvocaat voorziet u van gedegen advies.

Hoe wordt de inboedel onderling verdeeld?

Bij echtscheiding zal er in de eerste plaats worden gekeken of de goederen op naam staan van één van beide partners. Wanneer dat het geval is, is die persoon eigenaar. Indien er goederen zijn waarvan niet kan worden bewezen aan wie ze toebehoren, wordt geacht dat de helft ervan toebehoort aan elke echtgenoot. Bij een echtscheiding worden alleen die goederen verdeeld waarvan niet bewezen kan worden dat ze aan één der partners toebehoren. Een boedelinventaris kan duidelijkheid verschaffen over de goederen die verdeeld moeten worden.

Wie dient de schulden af te lossen na de echtscheiding?

Evenals de bezittingen zijn ook de schulden gescheiden. Als één der partners schulden aangaat, kunnen deze ook enkel op hem of haar verhaald worden en kan de andere na de echtscheiding niet verplicht worden om mee te betalen.

Wat moet er met de verzekeringen gebeuren?

Ook bij verzekeringen geldt de regel dat degene die de verzekering heeft afgesloten, deze verzekering ook beheert. De ander heeft hier in principe geen inspraak in, zowel tijdens het huwelijk, als bij echtscheiding. Een advocaat met voorkeursmaterie echtscheiding kan u uitleggen wat u met uw verzekeringen moet doen.

Vraag om hulp

Onderlinge verdeling van het vermogen is een uiterst complexe materie en kan soms tot vervelende situaties leiden als de partners er onderling niet uitkomen. Vraag een ervaren echtscheidingsadvocaat om hulp. Uw echtscheidingsadvocaat is een deskundige ter zake en kan u uitleggen wat de wet voorschrijft en u adviseren over de beste opties bij echtscheiding.

03 808 3718 Bel gratis met de
Vlaamse Echtscheiding Adviesbalie
Mail ons uw vraag of verzoek

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

  • Gespecialiseerd in familierecht

  • Openingsuren van 08:00 tot 18:00 uur