Het huis

Is er al afgesproken wie in de woning mag blijven wonen?
Heeft u een eigen woning of een huurhuis?
Voor welk huwelijksstelsel heeft u gekozen?

Er zijn veel beslissingen die moeten worden genomen bij een echtscheiding, maar wat er met de woning gaat gebeuren is misschien nog wel één van de moeilijkste beslissingen. Een echtscheidingsadvocaat geeft u advies op maat.

De woning wordt verkocht

U kunt ervoor kiezen om het huis te verkopen en met de opbrengt daarvan de hypotheek af te lossen en de eventuele meerwaarde van de woning kan dan onderling verdeeld worden.
Bij een huurwoning ligt het iets eenvoudiger. De huur kan door de partners worden opgezegd en ze kunnen beiden een nieuwe eigen woning zoeken.

Eén van beiden blijft in de woning

Vaak wordt ervoor gekozen dat na echtscheiding één van de echtgenoten in de woning blijft wonen. In de meeste gevallen zal degene die in de woning blijft wonen ook de hypothecaire schuld verder aflossen.

Het is mogelijk dat de woning valt onder het gezamenlijke vermogen en dat er wordt besloten dat één van de partners na de echtscheiding in de woning blijft wonen en de andere partner uitkoopt. Dit is noodzakelijk, omdat de andere partner in dat geval immers ook recht heeft op een gedeelte van de waarde van de woning. Door de partner uit te kopen wordt de verkrijgende partner volledig eigenaar van de woning.

Daarnaast is het een mogelijk dat de partners ervoor kiezen om de woning voor een periode van maximaal vijf jaar in onverdeeldheid te laten.

Wat er in uw specifieke geval mogelijk is, is afhankelijk van de gekozen huwelijksvorm en de persoonlijke voorkeuren van de partners. Wij hebben altijd een ervaren echtscheidingsadvocaat bij u in de buurt die u van gedegen advies kan voorzien.

Openingstijden

 • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
 • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Bel kosteloos en vrijblijvend

Stel direct uw vraag

België-groot

Stel uw vraag

De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Gespecialiseerd in familierecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.

  België-groot
  Z

  Specialisten in familierecht

  Z

  Conform gedragsregels OVB

  Z

  Advocaten in gans België