Kinderalimentatie
Wie moet de kinderalimentatie betalen na echtscheiding?
Wat zal de hoogte zijn van de kinderalimentatie?
Wat kan ik doen als mijn ex-partner de alimentatie niet betaalt?
Hoe kan de alimentatie gewijzigd worden?
Beide ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en dienen naar hun eigen vermogen bij te dragen in de kosten die het hebben van een kind met zich meebrengen. Beide ouders moeten bijdragen aan kosten van opvoeding, de opleiding en de huisvesting.
Als het kind bij u inwoont en u de zorg voor hem of haar heeft, vervult u die verantwoordelijkheid reeds op deze wijze.
De ouder die niet belast is met de verzorging zal vaak verplicht zijn om de eigen verantwoordelijkheid te laten gelden door middel van het betalen van een maandelijkse geldsom aan de verzorgende ouder ten behoeve van het kind. Dit wordt de kinderalimentatie of onderhoudsuitkering genoemd. Daarnaast kan nog partneralimentatie van toepassing zijn.
Hoeveel alimentatie krijgt mijn kind?
Bij het bepalen van de hoogte van de alimentatie wordt er naar verschillende factoren gekeken. Zo spelen bijvoorbeeld de hoogte en aard van het inkomen van beide ouders een rol. Tevens wordt er gekeken naar de dagelijkse behoefte van het kind, alsook eventuele buitengewone kosten. Ook wordt er rekening gehouden met de vastgestelde verblijfsregeling en de kinderbijslag. Een advocaat met voorkeurmaterie echtscheiding kan u hierover het beste adviseren en alvast een berekening voor u maken.
Wie bepaalt de hoogte van de kinderalimentatie?
Ook bij de vaststelling van de kinderalimentatie is het aan te bevelen om te proberen hier eerst onderling overeenstemming over te bereiken. Als dit niet mogelijk is, zal de jeugdrechter uitspraak doen over de hoogte van de alimentatie, met inachtneming van de hiervoor genoemde factoren. U kunt een verzoek hiertoe samen met uw advocaat bij de jeugdrechtbank indienen.
Heeft mijn meerderjarig kind tevens recht op kinderalimentatie?
Ook wanneer een kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en dus meerderjarig is, kan er op de ouders een alimentatieverplichting blijven rusten. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het kind een hogere studie aanvangt. Deze verplichting eindigt dus wanneer het kind in staat is in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Niet alleen wanneer het kind een loon ontvangt maar ook wanneer het bvb een werkloosheidsuitkering krijgt, stopt de kinderalimentatie.
Een advocaat die u bijstaat bij de echtscheiding kan u tevens informatie verstrekken over alimentatieregelingen voor uw kinderen.
Wijzigen van de alimentatie na echtscheiding
De alimentatie wordt vastgesteld in de EOT overeenkomst bij de echtscheiding of door de rechter. Het is mogelijk dat gewijzigde persoonlijke of financiële omstandigheden of behoeften een aanpassing van het alimentatiebedrag verlangen. Deze wijziging dient u altijd bij de jeugdrechtbank aan te vragen. U mag niet zelf besluiten om het bedrag te wijzigen en vervolgens ook zo te handelen, zonder tussenkomst van de rechter.
Achterstallige alimentatiebetalingen
Indien degene die verplicht is een alimentatie te betalen zich daar niet aan houdt, kan dit (zware) financiële gevolgen hebben voor de begunstigde. Vaak wordt uiteindelijk het kind hiervan de dupe en dit is absoluut onwenselijk.
Verkeert u in een dergelijke situatie, dan kunt u zich wenden tot de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO). Deze dienst kan dan bij de degene die verplicht is alimentatie te betalen de achterstallige betalingen en het onderhoudsgeld gaan recupereren.
Openingstijden
- Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
- Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
- Zondag 12.00 tot 16.00 uur
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Stel uw vraag
De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.
Gespecialiseerd in familierecht
Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.
7 dagen per week bereikbaar
U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Ook pro deo mogelijk
Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.