Algehele gemeenschap

Binnen dit stelsel zijn alle goederen gezamenlijk bezit, ongeacht op wiens naam ze staan of wie ze heeft gekocht. Bij echtscheiding worden alle goederen evenredig onder de echtgenoten verdeeld.

Wat gebeurt er met het huis na echtscheiding?

Beide partners hebben recht op een gelijkwaardig gedeelte van de waarde van de woning. Als één van de partners in de woning wil blijven wonen, moet die de andere partner uitkopen en wordt zodoende volledig eigenaar van de woning. Uw echtscheidingsadvocaat kan u uitleggen hoe u dit dient te bewerkstelligen.

Hoe wordt de inboedel onderling verdeeld?

Alles is gezamenlijk en niets is exclusief van één van de twee partners, dus ook niet die goederen waarvan u zeker weet dat u ze zelf heef gekocht of gekregen. Wie de goederen verkregen heeft en op welke wijze is bij dit stelsel niet van belang, alles is immers gezamenlijk bezit. Daarom is het van belang dat bij echtscheiding alle goederen netjes onderling verdeeld worden. Als de echtgenoten hier overeenstemming over bereiken, kunnen ze dit schriftelijk vastleggen in een EOT overeenkomst. Laat u zich hierover goed informeren door een advocaat met voorkeurmaterie echtscheiding. De inhoud van de EOT-overeenkomst is immers bepalend voor uw toekomst.

Wie dient de schulden af te lossen?

Alle bezittingen zijn gezamenlijk en dat geldt tevens voor de schulden. Dit zou kunnen betekenen dat ook na de echtscheiding de ene partner opdraait voor de schulden die door de andere partner zijn gemaakt. Dit is natuurlijk niet wenselijk. Een echtscheidingsadvocaat kan u uitleggen hoe u dit kunt voorkomen.

Wat moet er met de verzekeringen gebeuren?

Ook bij de verzekeringen maakt het niet uit wie ze heeft afgesloten, ze zijn volledig gezamenlijk. Er kan voor worden gekozen om bij echtscheiding de verzekering op te zeggen of op naam van één van de partners te zetten. Als de verzekering een zekere waarde vertegenwoordigt, zoals bijvoorbeeld een levensverzekering, dan zal deze waarde bij echtscheiding eveneens gelijk onder de partners verdeeld moeten worden.

Vraag om hulp

Onderlinge verdeling van het vermogen is een complexe materie en kan soms tot vervelende situaties leiden als de partners er onderling niet uitkomen. Vraag uw advocaat met voorkeurmaterie echtscheiding om hulp. Uw echtscheidingsadvocaat is een deskundige ter zake en kan u uitleggen wat de wet voorschrijft en u tevens adviseren over de beste opties bij echtscheiding.

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Bel kosteloos en vrijblijvend

Stel direct uw vraag

België-groot

Stel uw vraag

De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.

    Ik ga akkoord met het privacy statement.

    Gespecialiseerd in familierecht

    Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.

    7 dagen per week bereikbaar

    U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

    Ook pro deo mogelijk

    Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.

    België-groot
    Z

    Specialisten in familierecht

    Z

    Conform gedragsregels OVB

    Z

    Advocaten in gans België