Het wettelijk stelsel

Heeft u bij uw huwelijk geen expliciete keuze gemaakt voor een bepaald huwelijksstelsel? Heeft u een gezamenlijk koophuis? Wie krijgt welke bezittingen na echtscheiding?

Dit stelsel is automatisch van toepassing wanneer twee mensen huwen en niet in een huwelijkscontract hebben gestipuleerd dat één van de andere stelsels van toepassing is. De bezittingen worden in drie delen verdeeld; één eigen vermogen voor elke echtgenoot en één gemeenschappelijk vermogen.

Hoofdregel: Bij een echtscheiding zullen alleen de gemeenschappelijke goederen worden verdeeld en de eigen bezittingen blijven toebehoren aan de eigenaar. Belangrijk is dat men kan bewijzen dat men eigenaar is van de eigen goederen, bijvoorbeeld aan de hand van facturen.

Wat gebeurt er met de woning na echtscheiding?

Als beide partners eigenaar zijn van een koophuis, dan is het van belang dat de waarde van de woning eerlijk wordt verdeeld onder de partners. Er zijn diverse scenario’s denkbaar. Uw ervaren echtscheidingsadvocaat informeert u graag over de mogelijkheden.

Het huis wordt verkocht bij echtscheiding

Wat gebeurt er met de woning na echtscheiding? Wanneer het huis wordt verkocht, is het van belang te kijken of de koopsom van het huis de eventuele hypotheek kan aflossen. Wanneer dat het zo is en er blijft nog een deel over, dan valt dit onder het gemeenschappelijk vermogen en dit zal evenredig verdeeld worden onder de partners.

Eén van de beide partners blijft in de woning wonen

Het is evenwel mogelijk dat één van de partners in de woning blijft wonen. Echter, hangende de echtscheidingsprocedure mag niet één van de partners zelfstandig beslissingen gaan nemen over het huis zonder de ander hierover te informeren.

De partners zullen bij een echtscheiding in de EOT-overeenkomst tot overeenstemming moeten komen over hoe de ene partner de andere zal gaan uitkopen. Bovendien zal de partner die het huis verkrijgt uiteindelijk zelf alleen het hypothecair krediet verder gaan aflossen. Het is van belang ook de hypotheekverstrekker hiervan op de hoogte te brengen. Overleg hierover met een advocaat die echtscheiding als voorkeursmaterie heeft.

Hoe wordt de inboedel verdeeld?

De eigen bezittingen die de partners al hadden vóór het huwelijk blijven ook na een echtscheiding hun eigen eigendom. Verder zijn er nog de gezamenlijke goederen. Dit zijn goederen waarvan niet kan worden bewezen dat ze toebehoren aan één van de partners. Ook inkomsten uit werk en eigen goederen zijn gemeenschappelijk en dienen bij een echtscheiding onderling verdeeld te worden.

Wanneer niet kan worden aangetoond wie de eigenaar is, zullen de goederen eerlijk onder de partners moeten worden verdeeld. U kunt de gemaakte afspraken omtrent de verdeling het best schriftelijk laten vastleggen in een EOT-overeenkomst. Uw advocaat informeert u graag over de inhoud van deze overeenkomst.

Wie moet de schulden aflossen?

Hetgeen geldt voor de inboedel, geldt ook voor de schulden. De schulden die één van de partners reeds voor het huwelijk had gemaakt, blijven ook na echtscheiding de schulden van die persoon. De schulden die gezamenlijk zijn gemaakt, dienen te worden verdeeld. Er zijn diverse mogelijkheden om de schulden onderling te verdelen, dan wel te proberen om deze samen af te lossen. Uw advocaat kan u uitleggen hoe dit het beste verdeeld kan worden.

Wat moet er met de verzekeringen gebeuren?

Er zijn verzekeringen die niet meer nodig zijn na de echtscheiding. Andere verzekeringen blijven mogelijk wel van toepassing en staan vaak op naam van één van de partners. Het is mogelijk dat die gezamenlijke verzekeringen bij een echtscheiding worden opgezegd of aangepast. Verzekeringen die een waarde vertegenwoordigen, bv. een levensverzekering, moeten eerlijk worden verdeeld onder de partners. Hoe u tot een dergelijke verdeling kunt komen kan een ervaren echtscheidingsadvocaat u uitleggen.

Tips en advies van een advocaat

Probeer de verdeling van de bezittingen niet nodeloos ingewikkeld te maken. Kom elkaar bij de verdeling van de bezittingen zoveel mogelijk tegemoet, het is een kwestie van geven en nemen. Zodoende voorkomt u dat u echtscheiding ontaardt in een ‘vechtscheiding’. Laat uw ervaren echtscheidingsadvocaat u met raad en daad bijstaan om dit te voorkomen.

Openingstijden

  • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
  • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Bel kosteloos en vrijblijvend

Stel direct uw vraag

België-groot

Stel uw vraag

De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.

    Ik ga akkoord met het privacy statement.

    Gespecialiseerd in familierecht

    Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.

    7 dagen per week bereikbaar

    U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

    Ook pro deo mogelijk

    Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.

    België-groot
    Z

    Specialisten in familierecht

    Z

    Conform gedragsregels OVB

    Z

    Advocaten in gans België