Huisdieren
In België heeft één op de twee gezinnen een huisdier. Bij echtscheiding rijst dan ook vaak de vraag: naar wie gaat de hond, de kat, de vis?
Er bestaan geen wettelijke bepalingen die exact vastleggen wat er met huisdieren gebeurt. Volgens de wet vallen dieren onder de categorie van roerende goederen en zijn dus ook onderhavig aan de regels omtrent roerende goederen. Vaak is ook dit een emotionele beslissing als u beiden gehecht bent aan het huisdier en de echtscheiding moet worden geregeld.
EOT- overeenkomst opstellen
Als u nog goed overweg kunt met uw partner, dan kunt u samen met een advocaat proberen een overeenkomst door onderlinge toestemming op te stellen. Hierin worden gezamenlijke afspraken gemaakt over de verdeling van de inboedel bij echtscheiding, de woning, de goederen, het vormgeven van het ouderlijk gezag en de verblijfsregeling. Maar dus ook bij wie de hond of kat zal gaan verblijven. U kunt proberen om samen een soort van ‘co-ouderschap’ constructie overeen te komen met betrekking tot het huisdier. Een echtscheidingsadvocaat kan u hier meer uitleg over geven.
De rechterlijke weg bewandelen
Een huisdier valt dan wel binnen de categorie van roerende goederen, vaak heeft u er toch een hechtere band mee dan de overige inboedel en goederen. En ook uw partner kan een hechte emotionele band hebben met het huisdier.
Wanneer de partners er bij het regelen van de echtscheiding samen niet uitkomen, zal de rechter beslissen bij wie het huisdier zal gaan verblijven. De vrederechter of de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg die uitspraak doet in kortgeding kan in dit kader voorlopige en dringende maatregelen opleggen.
Vaak zal het huisdier dan aan één van de partijen worden toegewezen wanneer deze kan aantonen de ‘baas’ te zijn. Of wanneer hij of zij kan aantonen de meest hechte band te hebben met het huisdier of het beste voor het dier kan zorgen. De andere partij zal dan vaak een soort recht van contact krijgen, bijvoorbeeld in de weekeindes of de vakanties.
Een echtscheidingsadvocaat komt regelmatig in aanraking met het dilemma wat er met het huisdier moet gebeuren. Hij of zij kan u dan ook een aantal oplossingen op maat voorstellen.
Openingstijden
- Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
- Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
- Zondag 12.00 tot 16.00 uur
Bel kosteloos en vrijblijvend
Stel direct uw vraag
Stel uw vraag
De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.
Gespecialiseerd in familierecht
Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.
7 dagen per week bereikbaar
U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Ook pro deo mogelijk
Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.