Procedures

Wanneer partners besluiten uit elkaar te gaan, zijn er drie manieren; de feitelijke scheiding, de scheiding van tafel en bed en de echtscheiding.

Feitelijke scheiding
Dit is een feitelijke toestand van gescheiden zijn. Dit betekent dat de partners feitelijk niet meer samenwonen, maar dit is dus geen definitieve ontbinding van het huwelijk. Voor de wet heeft dit geen gevolgen, maar voor de fiscus wel, want de partners worden als alleenstaanden beschouwd.

Scheiding van tafel en bed
Bij scheiding van tafel en bed blijft het huwelijk wel bestaan, maar wonen de partners feitelijk niet meer samen en tevens worden de goederen onderling verdeeld en de samenlevingsplicht komt te vervallen. Tegenwoordig komt deze vorm van scheiding niet dikwijls meer voor. Het biedt een mogelijkheid voor mensen die om persoonlijke of principiële redenen niet willen scheiden.

Echtscheiding
Op 1 september 2007 is een nieuwe wet ingevoerd welke stipuleert dat er vanaf dat moment nog maar twee echtscheidingsvormen zullen bestaan:

 

 1. Echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT)
 2. Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting (EOO)

Hierdoor worden de oude echtscheidingsvormen, ‘de echtscheiding op grond van feitelijke scheiding van meer dan twee jaar’ en ‘de echtscheiding op grond van bepaalde feiten’ vervangen. Er wordt ook niet meer gekeken naar wie de ‘schuld’ heeft aan de echtscheiding.

Wanneer de echtgenoten het samen eens zijn over de echtscheiding spreken we over een echtscheiding door onderlinge toestemming. De andere vorm van echtscheiding is de echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting. Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting kent twee vormen, namelijk de gezamenlijke aanvraag en de eenzijdige aanvraag.

Dringende en voorlopige maatregelen
Een echtscheiding is niet binnen één dag geregeld. Tijdens de echtscheidingsprocedure kan reeds een dringende noodzaak bestaan om bepaalde maatregelen te treffen. U kunt dan bij de rechtbank een dringende en voorlopige maatregel vorderen. Deze maatregelen zijn van tijdelijke aard en zijn geen precedent voor de uiteindelijke echtscheiding.

Openingstijden

 • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
 • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Bel kosteloos en vrijblijvend

Stel direct uw vraag

België-groot

Stel uw vraag

De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Gespecialiseerd in familierecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.

  België-groot
  Z

  Specialisten in familierecht

  Z

  Conform gedragsregels OVB

  Z

  Advocaten in gans België