Huishoudelijke kosten

Een echtscheiding kost tijd. Wie betaalt zolang de dagelijkse kosten van de huishouding? Wie betaalt de hypotheek tijdens de echtscheidingsprocedure?

Wie de kosten voor huishoudelijk onderhoud betaald tijdens de echtscheidingsprocedure is vaak afhankelijk van hoe dit geregeld was ten tijde van het huwelijk. Deze kosten kunnen betrekking hebben op de boodschappen, de nutsvoorzieningen (gas, water, elektriciteit en telefoon), Ook is het van belang of beide partners al dan niet tijdens de procedure in de gezamenlijke woning blijven wonen.

Samen wonen tijdens de procedure

Als de partners ervoor kiezen om tijdens de echtscheidingsprocedure beiden in de gezamenlijke woning te blijven wonen, zullen zij beiden vaak ook een evenredig deel van de huishoudelijke kosten op zich nemen en ook beiden blijven bijdragen aan de hypotheekaflossing.

Apart wonen tijdens de procedure

De partners kunnen ervoor kiezen dat één van beiden de gezamenlijke woning zal verlaten en bijvoorbeeld een huurwoning betrekt. In dat geval is het misschien niet fair om deze ‘vertrekkende’ partner ook voor alle kosten van de gezamenlijke woning te laten opdraaien. Hij of zij zal immers ook de eigen huur en verbruikerskosten moeten gaan betalen.

Daarom wordt er vaak voor gekozen om kosten zoals hypotheek gezamenlijk te blijven betalen, maar de gebruikerslasten zoals de energierekening dient dan te worden betaald door de partij die in de gezamenlijke woning blijft wonen.

Wanneer de scheidende partijen er samen niet uitkomen kan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg die uitspraak doet in kort geding dringende en voorlopige maatregelen opleggen.
Een echtscheidingsadvocaat kan op uw verzoek een procedure in kort geding opstarten.

Openingstijden

 • Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur
 • Zaterdag 09.00 tot 17.00 uur
 • Zondag 12.00 tot 16.00 uur

Bel kosteloos en vrijblijvend

Stel direct uw vraag

België-groot

Stel uw vraag

De juristen van de intakebalie zijn 7 dagen per week bereikbaar. Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Bel 03 808 3718 of vul het onderstaande contactformulier in. Wij bellen u z.s.m. terug.

  Ik ga akkoord met het privacy statement.

  Gespecialiseerd in familierecht

  Alle advocaten die aangesloten zijn bij ons advocatennetwerk zijn gespecialiseerd in familierecht.

  7 dagen per week bereikbaar

  U kunt 7 dagen in de week contact opnemen met onze juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.

  Ook pro deo mogelijk

  Onze advocaten kunnen u bijstaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand.

  België-groot
  Z

  Specialisten in familierecht

  Z

  Conform gedragsregels OVB

  Z

  Advocaten in gans België